Aquest cap de setmana Vilafranca del Penedès tornarà a ser l’epicentre dels millors vins Penedès i els grans noms del panorama del jazz internacional. La veu nord-americana i cap de cartell de l’edició 2019, Madeleine Peyroux, serà l’encarregada d’obrir els 3 dies de concerts que tindran lloc en diferents punts de la Capital del Vi i que portaran al Penedès autèntiques referències del jazz de tot el món. La música en directe, es maridarà amb l’excel·lència de les referencies vinícoles dels 30 cellers participants en la fira de vins. Els organitzadors de l’esdeveniment, l’Acadèmia Tastavins Penedès, destaca la importància de perpetuar i millorar any rere any un esdeveniment d’aquest tipus. El seu president, Max Margalef, apunta que “aquest és el camí per a donar a conèixer la qualitat dels vins que s’elaboren al nostre territori”.

Vi, cava i Clàssic Penedès com a protagonistes

Una de les novetats del Banc Sabadell Vijazz Penedès 2019 és l’espai on es desenvoluparan els tastos. Enguany la Societat La Principal El Casal acollirà en dues sales, les 19 activitats que es portaran a terme i que serviran per a maridar els vins Penedès, caves i Clàssic Penedès amb productes d’alta gamma com foies, fumats o dolços. Aquesta aposta permetrà millorar les condicions acústiques i de temperatura per a realitzar els tastos. Entre les activitats destaca el de divendres a les 8 del vespre en que la periodista i sommelier, Meritxell Falgueras, conduirà un tast de les referències guanyadores al 53è Concurs Tastavins Penedès i participants en aquesta edició del Vijazz.

La Rambla Nostra Senyora tornarà a ser l’escenari de la fira de vins. Enguany hi participen 30 cellers: 1+1=3, Alsina & Sardà, Bertha, Can Bas Domini Vitivinícola, Can Descregut, Can Feixes, Castellroig, Cellers Domenys, Emendis, Escofet Rosell, Eudald Massana Noya, Família Torres, Juame Llopart Alemany, Jean Leon, Marrugat, Masachs, Mascaró, Maset, Miquel Pons, Nadal, Naveran, Oriol Rossell, Parés Baltà, Pinord, Rexach Baqués, Sumarroca, Torelló, Torreblanca, Vallformosa i Vilarnau.

Jazz amb segell de dona

Una de les característiques del cartell jazzístic d’enguany és la rellevància de les dones dins d’aquest estil musical. Tal i com va comentar en la presentació a principis de juny el director artístic, Pere Pons, “ens allunyem del concepte de vocalista per endinsar-nos en altres registres com el de saxofonista o violinista”. En aquest sentit, el claustre de Sant Francesc tornarà a acollir el cicle “Elles i el Jazz”. 3 ocasions per a gaudir d’artistes femenines de gran prestigi internacional en un ambient relaxat amb el maridatge de vins escumosos de la DO Cava. Les actuacions s’iniciaran amb l’actuació de la saxofonista, Muriel GrossMan, una de les jazzwoman més sorprenents i originals de la darrera dècada, que oferirà un concert acompanyada del seu quartet el divendres 5 de juliol. Dissabte 6 de juliol serà el torn da violinista, Elia Bastida, que actuarà acompanyada del Joan Chamorro Quartet per oferir el màgic so d’aquest instrument poc habitual en el jazz. El cicle Elles i el Jazz el tancarà el grup The Sey Sisters el diumenge 7 de juliol. Aquest trio de veus negres oferiran un viatge musical des del gospel fins la música africana, passant pel soul.

La cap de cartell també és una dona. La veu nord-americana, Medeleine Peyroux, actuarà el divendres 5 de juliol a les 21h a l’escenari de la plaça Jaume I. La seguiran artistes d’alt reconeixement internacional com el saxofonista Archie Shepp, que actuarà diumenge 7 de juliol amb el seu quartet, el pianista Monty Alexander i el seu trio que protagonitzaran una actuació única a Catalunya per a celebrar el seu 75è aniversari i Arturo O’Farrill & Antonio Lizana Quartet, que oferiran la vetllada més càlida i rítmica de l’edició d’aquest any el dissabte 6 de juliol. Una altra de les novetats és el concert programat per a públic familiar. Dàmaris Gelabert oferirà un espectacle per a tots els públics que comptarà amb primeres espases del jazz català el diumenge 7 de juliol.

Un festival de referència

El Banc Sabadell Vijazz Penedès és la gran mostra de vins del Penedès i, juntament amb el festival de jazz, fan del primer cap de setmana de juliol, una data ineludible per visitar Vilafranca del Penedès. La fira comptarà amb una quarantena de cellers expositors i un gran nombre d’activitats paral·leles com ara tastos, maridatges, exposicions i un llarg programa d’activitats per gaudir de la cultura del vi i el jazz. En l’edició 2018, més de 55.000 persones van assistir a l’esdeveniment i van servir-se més de 75.000 consumicions.