Carregant esdeveniments

  « Tots els esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja s'ha celebrat.

  Formatges del Pirineu & vins i caves amb Xerigots

  Dissabte 7 Juliol - 20:00h | | Preu: 15€

  Un maridatge de formatges i vins dirigit per un sommelier, on ens endinsarem, a través d’una selecció de formatges artesans de Xerigots, de la geografia dels Pirineus.

  Xerigots es mira el Pirineu com a entitat física i no política. No hi ha fronteres, només muntanyes i paisatge. El clima i el relleu transmet quelcom a la nostra selecció de formatges que la fa especial. El caràcter que composa aquest massís es transforma en una melodia de sabors textures i emocions que ens du per un instant al bressol de la vall o les cledes estivals de l’alta muntanya.

  Brebiou

  Aquí tenim un formatge d’ovella de llet pasteuritzada i pasta tova dels Pirineus Atlàntics. L’escorça és blanca tirant a rosa segons el seu estat de maduració. Te l’aspecte de cúpula. Sota aquest mantell blanc a tocar l’escorça la textura és cremosa quasi líquida i en el seu interior resta més solidificat. Lleugerament salat, ens recorda els aromes de l’estable, però en cap manera desafiant. És un molt bon iniciador d’un plat de formatges.

  Pachou chevre fermier

  A la Vall de Baretous trovarem la família d’en  Philippe Pachou, pastors per tradició familiar, alimenten el ramat amb farratge i cereals a l’hivern i a l’estiu fan la transhumància fins al massís d’Issarbe. Allí continuen fent el formatge en una petita instal.lació. Aquesta manera de fer fa que els formatges siguin estacionals i trobarem les variacions d’estiu (a muntanya) i d’hivern (a la granja). Aquest formatge està fet amb llet de la pròpia explotació o sigui “fermier”. És de pasta premsada sense coure, per això el trobem molt cremós en el paladar. Te una curació de 3 a 6 mesos i la crosta està fregada setmanalment amb aigua i sal. Amb un gust suau però amb caràcter, ens deixa el seu punt dolç i els gustos cabrins que tan ens agraden.

  Esquirou

  Formatge de pasta premsada elaborat amb llet d’ovella vasco-bearnesa que pasturen per aquestes muntanyes desde temps immemorials. Forma part de la (DO/AOC) Ossau-Iraty (la única DO que hi ha al sud de França). El seu interior és de color groc intents i ens recorda lleugerament els fruits secs. Cremós i elgant. Aquestes característiques li van donar la medalla d’or a la Fira de París l’any 2013.

  Tomme de Cerdanya fermier

  formatge de vaca de llet crua i escorça rentada. Està elaborat amb llet de vaques Montbeliarde al Pirineu oriental al poble de Sallagosa. Cada dos dies els voltegen i els freguen per ajudar a madurar els propis ferments. Escorça ferma amb aromes de celler. El seu interior la pasta és cremosa i un sabor molt agradable. Aquest formatge pot tenir diferències d’estiu a hivern segons l’alimentació del ramat.

  Blanc de Tòrrec

  Desde l’any 2009 aproximadament aquesta parella d’emprenedors van obrir la seva formatgeria a Vilanova de Meià (Prepirineu). La seva passió per els animals els va portar a gestionar un ramat de cabres de la raça murciano-granadines. Mantenint el cicle del ramat elaboren formatge tot l’any menys en el període de gestació, per tant ofereixen uns formatges estacionals. Territori, paisatge i passió per les coses ben fetes fan que la Montse i el Nicanor tinguin el reconeixement que es mereixen tan aquí com arreu del país.

  Formatge de llet crua de cabra i de quallada làctica. Considerat un dels formatges de pastor més elegants. L’escorça de pell florida te una maduració de 3 a 4 setmanes. En el seu interior trobem una pasta tova cremosa amb un sabor làctic quan és jove però a mesura que va madurant anem descobrint nous sabors a bolets i a fruits secs. Els paisatges del Montsec es desvetllen en el paladar.

  Carrat

  El Carrat és un formatge elaborat a Borredà (Prepirineu Berguedà). Amb llet de cabra i de textura suau, ens dona uns aromes molt nets de cítrcs i làctics. La seva escorça està recoberta amb carbó vegetal aportant melositat. Està considerat un dels formatges més prestigiosos de Catalunya.

  Tupí de Tòrrec

  El Tupí és un formatge tradicional a tot el Pirineu, elaborat amb formatge sec i macerat amb ratafia. Es deixa madurar uns dos mesos dintre una tupina de terrissa on es va remenant cada dos dies, tornat la pasta lleugerament cremosa. Intens i perfumat, la complexitat de la ratafia i el procés d’elaboració fa que evapori l’alcohol deixant els sabors aromàtics de plantes silvestres i nous tendres d’aquest destil·lat. Color blanc-marfil, cremós inofensiu en aparença, però contundent en el paladar. Pot acompanyar una torrada amb pa de pagès, un entrecot a la brasa, una salsa per a carns vermelles,  com unes postres amb galetes cruixents.

  Maridarem aquests formatges amb una selecció de 6 vins del Penedès, un tast que t’omplirà la boca de gustos i tradició!


  Horari

  Dissabte, 7 de juliol, a les 20:00 h


  Preu: 15€
  Places limitades  Comprar

  Sala de tast Tr3sC
  Rambla de Sant Francesc
  Vilafranca del Penedès