programa2016

  Carregant esdeveniments

  « Tots els esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja s'ha celebrat.

  Ibrahim Maalouf “Red & Black Light”

  Diumenge 3 Juliol - 22:00h |
  Categoria:
  ,

  El 2014, l’àlbum d’Ibrahim Maalouf “Illusions” va ser guardonat amb un “Victoire de la Musique” a la categoria de millor música del món en els premis de la música francesa. Va ser un moment històric per ell i per a tots els músics ja que era el rimer cop en els seus 29 anys d’història que una “Victoire de la Musique” va ser atorgat a un àlbum purament instrumental.

   

  Aquest premi va permetre donar a conèixer, al públic en general, tot el talent d’Ibrahim Maalouf. Fins aquest moment només era conegut per les seves col·laboracions amb d’altres artistes de la talla d’Amadou & Mariam, Sting, Vanessa Paradis, Salif Keita, Lhasa de Sela, per anomenar uns quants. Aquell amteix any va compondre diverses cançons per a diferents discs de pop i jazz, alguns dels quals van arribar a ser dobles discs d’or.

   

  El 2015 va compondre diverses bandes sonores pel·lícules, entre les quals destaca “Yves Saint Laurent”, dirigida per Jalil Lespert. La seva banda sonora va ser nominada a un Cèsar (Òscar Francès) a la millor composició original. Posteriorment va compondre, dissenyar i produir amb el seu propi segell (Mister) l’àlbum que va marcar el retorn de la cantant britànica-egípcia, Natacha Atlas.

   

  El mateix any, va llançar dos àlbums, dos homenatges a les dones: «Kalthoum» i «Red & Black Light».

   

  Tot i escriure la trilogia “DIA” (3 àlbums gravats entre 2007 i 2011), Ibrahim ha estat de gira per tot el món. El 2012, va produir “Wind”, el seu homenatge a Miles Davis, pel qual va rebre el “Jazz Victoire du” (premi de Jazz francès a “Artista de l’Any”).

   

  Ibrahim va rebre una educació musical bicultural, en gran mesura marcada per l’instrument que havia inventat el seu pare Nassim Maalouf: la trompeta de quarts de to. Aquest extraordinari instrument li permet tocar els tons específics de la música oriental. Ibrahim ha heretat una de les perles de la historia de la música contemporània. La invenció d’un nou instrument acústic, un fenomen excepcionalment estrany avui en dia.

   

  A més d’ensenyar-li a tocar l’art oriental de la improvisació, el seu pare li va ensenyar la forma de tocar la trompeta clàssica des de ben petit. Quan tenia 9 anys va començar la seva gira per Europa i Orient Mitjà amb el seu pare, tocant tots els estils musicals: barroc, clàssic, modern i la música contemporània.

   

  Ala vint anys, Ibrahim es va graduar al Conservatori Nacional Superior de Música de París i va guanyar diversos premis de prestigi internacional al concurs de música clàssica. Més tard, es concentra en la composició i la improvisació. Mitjançant els seus encontres amb altres músics, ha absorbit una àmplia gama d’influències, des del hip hop al rock, el pop i la música electrònica, i que van des de l’Àfrica, l’Índia, la música dels Balcans i l’Amèrica del Sud.

   

  És a partir d’aquests encontres que neixen les seves composicions i creacions tant si són els àlbums d’altres artistes com per festivals, companyies de dansa, pel·lícules o orquestres.

   

  Ibrahim va néixer a Beirut, el 1980 en un Líban destrossat per la guerra civil. Als 12 anys somiava en convertir-se en un arquitecte lliure i en la reconstrucció del seu país. I va ser finalment, a través de la seva música, a través de la qual  Ibrahim va arribar a transmetre els vents de llibertat que desitjava.

   

  La transmissió s’ha convertit en una característica important de la seva obra.

  Cada setmana ofereix classes magistrals a futurs professionals intèrprets de música clàssica, els estudiants de les acadèmies de música de París, que exploren amb ell la forma d’alliberar-se dels codis que han après i descobreixen la llibertat fonamental de l’expressió i la improvisació.

   

  Els seus àlbums, les seves col·laboracions i molts dels seus projectes actuals són un reflex de la total llibertat artística amb la qual Ibrahim Maalouf es manté per sobre de tota la resta.

   

   

  Formació musical

  Ibrahim Maalouf – Trompeta / teclats
  Eric Legnini – Fender Rhodes / teclats
  Antoine Guillemette – Baix
  Stéphane Galland – Bateria
  Frank Woeste – Fender Rhodes / teclats
  Francois Delporte – Guitarra
  Youenn Le Cam – Trompeta / Flauta / Gaita
  Martin Saccardy – Trompeta
  Yann Martin – Trompeta

   

  Discografia

  2007 – Diasporas

  2009 – Diachronism

  2011 – Diagnostic

  2012 – Wind

  2013 – Dia

  2013 – Illusions

  2014 – Au pays d’Alice

  2015 – Red&Black Light

  2015 – Kalthoum

  Escenari Jaume I
  Plaça Jaume I
  08720 Vilafranca del Penedès