programa2014

  Carregant esdeveniments

  « Tots els esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja s'ha celebrat.

  Jornada professional: La influència del regne vegetal en el cultiu agrícola

  Dimecres 2 Juliol - 16:00h | | Preu: Gratuït

  16 a 17.30h   Una proposta per una agricultura (…) lògica
  Ponent: Sr. Esteve Padullés (Guia d’espais naturals)

  Hem anat massa lluny? És una paradoxa que, mentre que la despesa en productes fitosanitaris no deixa de créixer, les pèrdues per malalties dels nostres conreus també augmenta al mateix ritme o encara més elevat.

  I no és d’estranyar. No cal ser un radical per entendre que, per posar un exemple, la major part de les vinyes com a sistema ecològic són deserts ocupats per un monocultiu. Quan ens apartem tant i tant del subtil, complex i delicat equilibri que governa un ecosistema madur, per força hi ha d’haver conseqüències.

  La nostra proposta és retornar, d’una manera enraonada, a un grau de diversitat botànica en els nostres camps que a mitjà termini restableixi unes condicions més eficients.

  Contemplem la diversitat de famílies i gèneres botànics en tres aspectes principals:

  – Cada nova planta és una nova opció d’atracció d’insectes (i no només).

  – El compostatge de la diversitat millora la textura del sòl i sobretot posa a disposició dels nostres conreus un ampli ventall de macro i micro-elements que, per força, han d’influir en la salut i per tant la resistència davant les malalties.

  – Plantes per curar plantes. Quan el sistema està instal·lat, no hauria de caldre, però mentre no arribem a aquest punt, hi ha tot un seguit de plantes que actuen sobre les altres plantes donant-les-hi vigor i/o prevenint malalties, foragitant presumptes plagues.

  No volem pas caure en utopies irrealitzables . De fet, cada dia hi ha més treballs de recerca enfocats en aquest sentit. No nostra intenció és atiar un debat, fonamentat en la nostra experiència directa, que si més no comenci a qüestionar l’actual model.

  També caldrà parlar, evidentment, de la repercussions econòmiques i la viabilitat d’un sistema d’agricultura més respectuós amb el medi. És molt important que els pagesos se sentin orgullosos de la feina que fan però N’HAN DE PODER VIURE!!

  17.30 a 19h   La permacultura, més enllà de l’agricultura convencional
  Ponent: Sr. Richard Wade (Director Institut Permacultura del Montsant)

  El ponent, gran expert en permacultura i en la transmissió de coneixements en aquest àmbit, ens endinsarà en la seva experiència amb l’ús de coberta vegetal espontània en el cultiu de la vinya, així com els resultats obtinguts en la collita aplicant aquesta tècnica.

  Imprescindible inscripció prèvia.  Inscriure's  Aquesta jornada compta amb el patrocini de In Via 1912.
  Penedès Industrial
  VINSEUM
  plaça Jaume I, 1
  08720 Vilafranca del Penedès