El Claustre de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès ha acollit la presentació oficial de la quinzena edició del Vijazz Vilafranca que se celebrarà l’1, 2 i 3 de juliol de 2022 a Vilafranca del Penedès. El president de l’Acadèmia Tastavins Penedès –organitzadors del festival–, Max Margalef, ha destacat la importància “de poder tornar a celebrar el Vijazz Vilafranca tal i com el coneixíem”. Després de dos anys marcats per les restriccions sanitàries, el Vijazz Vilafranca 2022 recupera la fira de vins i caves a la Rambla Nostra Senyora on hi participaran més de 20 cellers amb més de 250 referències. També es recupera la gratuïtat i l’aforament complert de l’icònic escenari de Jaume I, que torna a presentar un cartell jazzístic que combina el millor del territori amb grans icones del jazz internacional. Als artistes ja presentats com Standards Supergroup –Billy Evans, Randy Brecker i Billy Cobham–, Sílvia Pérez Cruz i Yessaï Karapetian, s’hi han afegit les actuacions de Richard Bona i Alfredo Rodríguez, Melissa Aldana, Ester Quevedo Quintet, Alba Alsina Quintet, Lucía Fumero, la Sidral Brass Band, Apol·lo Jumpers i les Big Bands de l’Escola de Música M. Dolors Calvet acompanyades per Eva Fernández.

El jazz de prestigi internacional a Vilafranca

Si fa un mes ja s’anunciaven les primeres actuacions de l’edició 2022, el director artístic del Vijazz Vilafranca i membre de la junta de l’Acadèmia Tastavins Penedès, Carles Ocaña, ha donat a conèixer la resta de concerts que tindran lloc tant a l’escenari principal de la plaça Jaume I, com el cicle Elles i el Jazz al Claustre Sant Francesc i altres activitats paral·leles vinculades a la música jazz. Segons Ocaña “l’objectiu d’aquest any ha estat recuperar l’estil jazzístic del Vijazz on es combinava el talent més proper amb els grans referents internacionals”.

Les actuacions ja anunciades a l’escenari de la plaça Jaume I –on tots els concerts tornen a ser gratuïts– de grans referències del jazz com la Modern Standards Supergroup –amb Bill Evans, Randy Brecker, Billy Cobham i Linley Marthe– l’1 de juliol,  o la màgica veu de Sílvia Pérez Cruz acompanyada de Farsa Cirus Band precedida per l’actuació del pianista i compositor, Yessaï Karapetian, el dissabte 2 de juliol; la completaran dos concerts més el diumenge 3 de juliol. L’escenari l’obrirà el talent de la saxofonista Melissa Aldana, i el seu quartet i seguidament el duet format per Richard Bona i Alfredo Rodríguez que fusionaran la música centreafricana i afrocubana.

Com a record a l’edició 2021, on es va limitar l’aforament a l’escenari principal, però alhora va permetre incorporà taules per gaudir dels concerts amb una copa de vi, el dijous 30 de juny a les 21h se celebrarà una edició especial de l’Enojazz, un maridatge de vi i música, on hi actuaran les dues Big Bands de l’Escola de Música Municipal M. Dolors Calvet de Vilafranca acompanyades per la saxofonista, cantant i compositora, Eva Fernández, maridant els vins de Família Torres, explicats conjuntament des de l’escenari per un sommelier i un musicòleg. Aquest acte serà de pagament i les entrades es poden comprar a la web del Vijazz Vilafranca.

L’Espai Cava · Cicle Elles i el Jazz, que tindrà lloc com ja és tradicional al Claustre de Sant Francesc, tornarà a acollir el talent jazz en clau femenina. El primer concert tindrà lloc l’1 de juliol de la mà d’Ester Quevedo Quintet, i el seguiran el d’Alba Alsina Quintet el dissabte 2 de juliol i el de Lucía Fumero el diumenge 3 de juliol. Una de les novetats d’enguany és que també es recuperen els concerts de tarda-vespre a les Rambles de Sant Francesc i Nostra Senyora, amb els concerts de la Sidral Brass Band el divendres i el diumenge i la ballada de Lindy-Hop amb la música en directe d’Apol·lo Jumpers el dissabte.

Torna la fira de vins i caves a la Rambla Nostra Senyora

Després de dos anys marcats per les restriccions sanitàries provocades per la pandèmia, la Rambla Nostra Senyora de la Capital del Vi, serà novament l’escenari de principal fira de vins i caves del Penedès. Durant les tardes, vespres i nits del primer cap de setmana de juliol, s’hi podran tastar més de 250 referències per conèixer de primera mà la qualitat dels vins i caves que s’elaboren al Penedès.

Per aprofundir més en el tast o per gaudir d’experiències vinícoles més potents, el Vijazz Vilafranca també ha preparat un calendari de tastos i maridatges durant tot el cap de setmana, que tindran lloc a La Societat Casal  – La Principal. Una oportunitat per tastar alguns dels vins guanyadors del 56è Concurs Tastavins DO Penedès entre altres, amb productes gastronòmics d’alta qualitat de la ma de Casa Ametller com formatges, ibèrics o dolços.

Entrades properament a la venda

Les entrades per als concerts del cicle Elles i el Jazz, l’Enojazz i els tastos, es podran adquirir per la web del Vijazz Vilafranca a partir de proper divendres. Paral·lelament a la programació del festival, Vilafranca de Penedès i tota la comarca oferiran un gran nombre de propostes turístiques, gastronòmiques i vinícoles als visitants, perquè tots ells gaudeixin d’una gran experiència durant el primer cap de setmana de juliol.