Aquest matí s’ha presentat la 13a edició del Banc Sabadell Vijazz Penedès que tindrà lloc el 5, 6 i 7 de juliol a Vilafranca del Penedès. La fira de vins, Clàssic Penedès i caves d’alta qualitat es maridarà amb un cartell musical de referència internacional. La veu nord-americana, Madeleine Peyroux, és la cap de cartell que obrirà els 3 dies de l’esdeveniment de referència dins del món jazzístic i vinícola amb la seva actuació a l’icònic escenari de la plaça Jaume I de la Capital del Vi. La programació es completa amb artistes de renom com el saxofonista, Archie Shepp, el pianista, Monty Alexander, o el quartet d’Arturo O’Farrill & Antonio Lizana, que actuaran durant el primer cap de setmana de juliol. Una de les novetats del festival en aquest any és la seva obertura a perfils més familiars, amb el concert el diumenge, i a l’escenari principal, de la reconeguda artista per infants Dàmaris Gelabert. Amb el seu nou espectacle “És l’hora del Jazz”. El director artístic del festival, Pere Pons, ha volgut posar èmfasi en la presència femenina “l’heterogeneïtat musical de les artistes d’enguany ens allunya de la figura típica de vocalista d’anys enrere”. La música jazz es maridarà amb l’excel·lència de les referències vinícoles d’una quarantena de cellers. El president de l’Acadèmia Tastavins Penedès, Max Margalef, ha destacat la rellevància d’esdeveniments com aquests “per a donar a conèixer la qualitat i potencialitat dels vins que s’elaboren al Penedès”.

Peyroux cap de cartell

La veu nord-americana, Medeleine Peyroux, actuarà el divendres 5 de juliol a les 21h a l’escenari de la plaça Jaume I. Serà el primer concert de l’edició d’enguany. Ho farà amb l’acompanyament del bateria, Graham Hawthorne, el baixista, Paul Frazier, el teclista, Andy Ezrin, i el guitarrista, Gregg Fine. Amb més de 22 anys de carrera musical i vuit discos publicats, Madeleine Peyroux ha esdevingut una veu única i personal del jazz vocal del segle XXI.

Elegància, sofisticació i eclecticisme defineixen la identitat de Madeleine Peyroux, una artista inquieta i exigent com poques. En l’apartat de referències es poden trobar fars tan il·lustres i contrastats com Billie Holiday, Edith Paiff, Leonard Cohen o Serge Gainsbourg, entre molts d’altres. Tot i haver nascut a la localitat nord-americana de Athens (Georgia), moltes temporades les va viure a Nova Orleans, ciutat on va néixer el seu pare i on ella va absorbir tot el jazz que es respira pels carrers de l’anomenada Crescent City.

Durant el cap de setmana, passaran per l’escenari de la plaça Jaume I artistes d’alt reconeixement internacional com el saxofonista Archie Shepp actuarà diumenge 7 de juliol amb el seu quartet. Consagrat com un dels gegants del jazz, manté viva la flama des de la vessant més punyent i compromesa, sempre vinculat a la defensa de la música i cultura afroamericanes. Dissabte 6 de juliol serà el torn del pianista Monty Alexander i el seu trio. Una actuació exclusiva a Catalunya que s’engloba en la gira que l’artista està fent per a celebrar el seu 75è aniversari. El festival també presenta les actuacions d’Arturo O’Farrill & Antonio Lizana Quartet, que oferiran la vetllada més càlida i rítmica de l’edició d’aquest any el dissabte 6 de juliol, o Dàmaris Gelabert, que oferirà un espectacle familiar per a tots els públics que comptarà amb primeres espases del jazz català el diumenge 7 de juliol. Gelabert es proposa mostrar que el llenguatge del jazz, una de les seves grans passions, és l’essència d’algunes de les seves cançons més conegudes.

Elles i el Jazz. Un espai consolidat del festival

El claustre Sant Francesc acollirà una vegada més el cicle Elles i el Jazz. Un espai on gaudir d’artistes femenines d’alt prestigi internacional en un espai relaxat amb el maridatge de caves. Tots els concerts tindran lloc a les 21h. Les actuacions s’iniciaran amb l’actuació de la saxofonista, Muriel GrossMan, una de les jazzwoman més sorprenents i originals de la darrera dècada, que oferirà un concert acompanyada del seu quartet el divendres 5 de juliol. Dissabte 6 de juliol serà el torn da violinista, Elia Bastida, que actuarà acompanyada del Joan Chamorro Quartet per oferir el màgic so d’aquest instrument poc habitual en el jazz. El cicle Elles i el Jazz el tancarà el grup The Sey Sisters el diumenge 7 de juliol. Aquest trio de veus negres oferiran un viatge musical des del gospel fins la música africana, passant pel soul. Aquest cartell demostra, segons el director artístic, Pere Pons, “la gran varietat de registres amb nom de dona que trobem en el jazz actual. Ens allunyem del concepte de vocalista per endinsar-nos en altres registres com el de saxofonista o violinista”.

La programació jazzística arribarà a altres parts de la Capital del Vi, com l’espai Food&Swing Lídia Bosch que enguany comptarà amb el concert de The Lindy Hoopers Band i una classe oberta de swing Georgina York. També acollirà diversos foodtrucks que oferiran productes gastronòmics variats.

Fira de vins, Clàssic Penedès i caves d’alta qualitat

El Banc Sabadell Vijazz Penedès combina la millor música jazz internacional amb una fira de vins amb les referències més rellevants del Penedès. La Rambla Nostra Senyora s’omplirà de les propostes vinícoles d’una quarantena de cellers. En aquest sentit, el president de l’Acadèmia Tastavins Penedès, Max Margalef, ha volgut destacar el potencial que tenen el Penedès i els seus vins: “Hem de fer créixer el turisme de qualitat i internacional cap al nostre territori. L’èxit d’esdeveniments com el Vijazz demostren que tenim tot allò que cal per aconseguir-ho”.

A més a més, en aquesta edició es presenta una novetat en els tastos i activitats que s’ofereixen. Aquesta edició comptarà amb dues sales de tast ubicades a La Societat Principal El Casal. Una aposta que ha permès millorar les condicions acústiques i de temperatura per a realitzar els tastos de forma òptima. Durant els 3 dies del Vijazz, s’oferiran una vintena de tastos on els vins Penedès seran els protagonistes. Una oportunitat per a conèixer les singularitats de nombroses referències penedesenques acompanyades de productes gastronòmiques d’alt nivell com pernils amb DO, foies o xocolates.

Un festival de referència

El Banc Sabadell Vijazz Penedès és la gran mostra de vins del Penedès i, juntament amb el festival de jazz, fan del primer cap de setmana de juliol, una data ineludible per visitar Vilafranca del Penedès. La fira comptarà amb una quarantena de cellers expositors i un gran nombre d’activitats paral·leles com ara tastos, maridatges, exposicions i un llarg programa d’activitats per gaudir de la cultura del vi i el jazz. En l’edició 2018, més de 55.000 persones van assistir a l’esdeveniment i van servir-se més de 75.000 consumicions.