L’Espai Penedès de Barcelona ha acollit la presentació de la 17a edició del Vijazz del 5 al 7 de juliol. El festival torna a acollir grans noms de l’escena del jazz internacional com Cory Henry, Hiromi i Lizz Wright, posant a Vilafranca del Penedès en un lloc destacat del calendari jazzístic de tot el món. Una de les novetats d’aquesta edició és el retorn de la fira de vins a la Rambla Sant Francesc –recuperant l’espai del primer Vijazz– on se situarà un espai gastronòmic, zones chill out i un escenari que acollirà activitats durant el cap de setmana. Després de la bona rebuda de l’any anterior, el Vijazz 2024 torna a apostar pel Cicle Nous Talents en col·laboració amb l’ESMUC al Centre de Dia Jaume Nicolàs i el ViOFFjazz que es trasllada a la Societat La Principal – El Casal.

 

Cory Henry, Hiromi i Lizz Wright

El primer gran nom que trepitjarà l’Escenari Principal del Vijazz Vilafranca serà la pianista japonesa, Hiromi que arriba al Vijazz amb el seu nou projecte Sonicwonder, molt aplaudit tant per la premsa especialitzada com el públic assistents als seus concerts. La nit de dissabte serà el torn del teclista nord-americà, Croy Henry. Segons el director artístic del Vijazz, Carles Ocaña, “Vilafranca se situa a la mateixa alçada de ciutats com Los Angeles, Nova York, París o Roma. Totes elles ciutats que formen part del Music for yo Soul 2024 World Tour de Henry”. El Vijazz 2024 el tancarà la veu captivadora de Lizz Wright que presentarà en exclusiva –únic concert a l’estat– del seu darrer disc Shadow.

 

Les actuacions a l’Escenari Principal les completen grans noms com el saxofonista americà, Marcus Strickland, el virtuós guitarrista britànic, Mansur Brown, o la presentació per primer com al nostre pais del grup Léon Phal.

 

Àmplia programació jazzística

Com ja és tradicional, el dia abans de la inauguració oficial del Vijazz, l’Escenari Principal acollirà l’Enojazz. Enguany les big bands de l’EMM Dolors Calvet actuaran amb el cantant, compositor i productor malagueny, Alex Dee. Un concert que es maridarà amb una selecció de vins de la Família Torres. El Vijazz 2024 torna a repetir dues iniciatives que van ser novetat en la darrera edició. Diumenge 7 de juliol, el Centre de Dia Jaume Nicolàs acollirà el Cicle Nous Talents, una col·laboració amb l’ESMUC que permet gaudir de la virtuositat d’estudiants d’aquest prestigiós centre. A més, les nits de divendres i dissabte, la Societat La Principal – El Casal serà l’escenari del ViOFFjazz, una proposta basada en la música electrònica per acostar el festival a nous públics.

 

Un dels altres escenaris icònics del Vijazz, és el Claustre de Sant Francesc on tindrà lloc el cicle Elles i el Jazz. Durant aquesta edició hi actuaran de divendres a diumenge, el jazz elèctric d’autor de Marina Vallet Quintet, el projecte íntim i un dels finalistes dels darrers Premis Enderrock, Èlia Lucas Quartet, i la polifacètica artista, pianista i compositora, Lucía Rey, en format trio.

 

Novetats a la fira de vins

El president de l’Acadèmia Tastavins Penedès, Max Margalef, ha anunciat que una de les novetats de l’edició 2024 és el retorn de la fira de vins a la Rambla Sant Francesc. “Aquesta ubicació va ser l’escollida en la primera edició del Vijazz i ens permetrà crear un espai molt més amable per als visitants”. Els cellers participants i les seves referències vinícoles, s’acompanyaran d’un espai gastronòmic, zones chill out i un escenari que acollirà una àmplia programació que es donarà a conèixer durant les properes setmanes.  Com en les darreres edicions, la Societat La Principal – El Casal acollirà durant els tres dies del festival, una programació d’activitats de tast i maridatges amb els vins i caves del Penedès com a protagonistes. Aquesta informació també es presentarà durant el futur proper.

 

L’acte de presentació també ha comptat amb la regidora de Turisme de Vilafranca del Penedès, Gemma Romeu, que ha destacat la importància que el Vijazz té per a la Capital del Vi: “La nostra aposta com a ajuntament amb el festival és inqüestionable. El Vijazz és un dels acte que més visitants atrau a la vila i la que li aporta més dinamisme”