Per vuitena edició consecutiva, el Banc Sabadell Vijazz Penedès ha aconseguit un èxit total tant en assistència a tots els actes organitzats, com en degustacions servides.

L’alcalde Pere Regull i el president dels Tastavins Penedès, Joan Tarrada, han fet la valoració del Vijazz en una roda de premsa a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, on s’ha valorat molt positivament el desenvolupament i l’èxit de la fira i el festival. Així, Joan Tarrada ha valorat el Banc Sabadell Vijazz Penedès 2014 com “el millor de les vuit edicions fetes, tant per una fira plena a vessar de cellers i visitants, com per un festival amb grans estrelles i un públic fidel”. Per la seva banda Pere Regull ha volgut felicitar a l’organització i ha destacat que “l’esforç de molta gent porta a que aquest cap de setmana sigui molt i molt important per Vilafranca i pel Penedès, amb molta gent que ens visita i que s’enamora de la nostra vila i dels nostres vins”.

A nivell de xifres, més de 46.000 persones han gaudit del Vijazz i de Vilafranca del Penedès els 3 dies de fira, des de la tarda del divendres 4 de juliol i fins a la matinada del diumenge 6 de juliol. A la fira de vins i caves s’hi ha servit més de 66.000 degustacions de vi i cava de les tres-centes trenta referències presents i 4.000 degustacions gastronòmiques, un sector que s’ha volgut potenciar enguany per acompanyar el vi i el cava, amb la presència dels restaurants Bistronòmic, El Racó de la Calma i Miquel Sòria de Vilafranca, els Xerigots i un estand de Casa Ametller.

Més degustacions de vi, cava i gastronomia, valoració positiva de la nova copa Riedel i de l’ampliació de l’espai de la rambla nostra senyora

Tant el públic assistent com la organització, valoren molt positivament el nou format d’estand de 2,5mts de fons, que ha ampliat en mig metre l’amplada de l’espai de la rambla destinat al públic assistent i ha facilitat la mobilitat i confortabilitat. A més, a les hores de més afluència, igual que a l’anterior edició, s’ha tallat la carretera de Barcelona a la circulació de trànsit, fet que ha evitat possibles incidents.

Els 45 cellers del Penedès que omplien la rambla Nostra Senyora de Vilafranca del Penedès es mostraven molt contents novament de l’afluència i el interès del públic assistent a aquesta gran fira de vins i caves de qualitat, que té la particularitat de que es celebra a l’aire lliure a la rambla Nostra Senyora de Vilafranca i estar oberta al públic en horari de tarda-nit, Alguns d’ells han aprofitat el Vijazz per presentar nous productes, noves anyades o nous packagings. També es valora molt positivament la nova copa d’aquesta 8èna edició de l’esdeveniment; una copa més versàtil, que permet servir tant vins com escumosos amb la qualitat Riedel.

Un festival internacional ple de gom a gom

Pel que fa al festival de jazz internacional, 15 concerts han omplert de música jazz Vilafranca del Penedès, des de l’imponent escenari de la plaça Jaume I, l’escenari de la rambla sant Francesc, que ha multiplicat l’assistència de públic respecte d’anteriors edicions, i un increment del nombre de concerts en sales de festa i espais de petit format. Grans concerts d’artistes d’altíssim nivell que han continuat engrandint la fama de Vilafranca i del Vijazz com una gran plaça del millor jazz internacional. Aquest cap de setmana han passat pel Vijazz i per Vilafranca del Penedès artistes de la talla de: Michel Camilo Trio, Avishai Cohen, Gregory Porter, Snarky Puppy, Victor Wooten Band, Lluís Coloma Septet, The Pepper Pots, Raul Midón, Gran combo EMM Mª Dolors Calvet feat. Xavier Figuerola, Tak!, la brass band Pixi Dixi Band, entre d’altres.

Es valora molt positivament la pantalla instal•lada a l’escenari de Jaume I, amb la realització de Penedès TV, que ha permès gaudir de primers plans i detalls dels músics des de tota la plaça, ajudant a mantenir un gran silenci que ha permès gaudir millor dels concerts.

Gran èxit de les activitats paral·leles

El visitant del Vijazz, ha pogut complementar un any més, la fira de vins i caves i el festival de jazz, amb diverses activitats paral·leles, celebrades des del dilluns 30 de juny i fins el diumenge 6 de juliol. El tast magistral del sociòleg Lluís Tolosa, seguit del capítol d’investidura dels Tastavins Penedès, on es va investir d’honor a l’ex-jugador del FC Barcelona Marc Batra, van iniciar els actes de la Setmana del Vijazz, el dilluns 30 de juny, amb una assistència d’una setantena de persones. Les tres jornades professionals sobre biodinàmica, celebrades al Vinseum, amb el suport de In Via 1912, i a Pacs del Penedès, van arribar a 130 persones, i la sisena edició del maridatge de vins i jazz Enojazz va omplir la capella de sant Pelegrí del Vinseum el dimecres 2 de juliol. In Via 1912 ha tornat a ambientar la capella de sant Joan, amb l’exposició El Celler del Banc Sabadell Vijazz Penedès, que porta la maquinària real d’un celler dins la capella.

Els dies de la fira, 24 sessions de tast i maridatge han donat a conèixer la qualitat de vins i caves del Penedès a 1.552 persones. Les tres sales de tast del Vijazz han estat un puntal de promoció del vi i el cava del Penedès entre els assistents del Vijazz. La sala de tast de la fira, amb capacitat per a 70 persones i dues sales de tast al Centre Agrícol, amb capacitat per a 35 i 40 persones, han donat la possibilitat als elaboradors de promocionar els seus productes més enllà del seu estand i als visitants, de conèixer diferents vins i caves que podien tastar i comprar a la mateixa fira. En total, a les sales de tast 121 vins a caves han mostrat el seu esplendor, de la mà d’enòlegs dels propis cellers presents a la fira o d’experts enòlegs dels Tastavins Penedès.

A més, dissabte al vespre, elaboradors de la fira van poder participar al Wine Punk Vijazz, una trobada informal on presenten vins experimentals i productes no comercialitzats en un espai de petit format a la capella de sant Joan.

Els turistes i visitants que pernoctaven a la vila, han tingut la possibilitat de realitzar 31 enovisites durant tot el dia. Les enovisites, organitzades per enoturismePENEDÈS, pel Servei de Comerç i Turisme de Vilafranca del Penedès i pel Vinseum entre les que hi havia 14 activitats a caves i cellers, 15 visites culturals i dues activitats de natura, han tingut un gran èxit, amb un total de 1.031 assistents.

La trobada d’intercanvi de plaques de cava de diumenge al matí, va canviar d’ubicació, situant-se a la rambla nostra Senyora, i 70 cotxes clàssics van omplir la IV edició del Classic Cars Vijazz a la rambla sant Francesc el mateix diumenge pel matí. El vermutjazz amb concert de Tak! celebrat a Cal Figarot el dissabte al migdia, va servir 600 degustacions de vermut.

A més, restaurants, bars, hotels, pastisseries i comerços en general, han vist incrementada exponencialment la seva activitat al llarg del cap de setmana, amb un molt important impacte econòmic per Vilafranca del Penedès.