La Consellera de Presidència ha inaugurat el Banc Sabadell Vijazz Penedès 2018 i n’ha destacat la contribució de les dones

El saxofonista nord-americà Charles Lloyd dona avui el tret de sortida al festival, que se celebra fins el diumenge 8 de juliol

La Consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha inaugurat la 12a edició del festival Sabadell Vijazz Penedès. Artadi ha estat acompanyada de Pere Regull, alcalde de Vilafranca, Joan Tarrada, president de Tastavins Penedès, Enric Garcés i Judit González, representants del Banc Sabadell, i altres autoritats i patrocinadors.

“El Vijazz Penedès és una gran manera de conjugar dos aspectes molt importants aquí a Catalunya: la gastronomia i els vins”, ha explicat Artadi. La consellera ha destacat el paper de les dones en el jazz i, especialment, en el Vijazz: “En el jazz la contribució de les dones és inqüestionable, i el cicle Elles i el Jazz és una molt bona iniciativa”.

Elsa Artadi, que ha estat l’encarregada de tallar la tradicional cinta inaugural al centre de Vilafranca, ha ressaltat la feina feta conjuntament amb la consellera Serret per aprovar,  aquesta setmana, la llei vitivinícola per ajudar a la projecció de la qualitat del sector a Catalunya. A continuació, la comitiva encapçalada per la Consellera de Presidència ha visitat els diferents estands de la Fira de Vins i Caves, que enguany aglutina a més de 40 cellers de vins i caves del Penedès. La passejada ha finalitzat a la terrassa de l’edifici del VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, on s’han realitzat els parlaments d’inauguració.

En la mateixa línia, l’alcalde de Vilafranca del Penedès Pere Regull ha posat en valor l’esforç que es fa, any rere any, per donar un salt endavant per millorar la proposta musical del Vijazz: “Cada any guanyem en qualitat, i aquest any podem gaudir d’un cartell ple de figures històriques del jazz internacional”.

Un cartell històric encapçalat per Charles Lloyd, Avishai Cohen i Kenny Garrett

El Banc Sabadell Vijazz Penedès 2018 ofereix, a partir d’avui, tres nits de concerts gratuïts amb alguns dels representats més influents de la història del gènere que segueixen en actiu.

El concert inaugural de divendres a les 22.30 h portarà al saxofonista tenor i flautista de Memphis Charles Lloyd a la plaça Jaume I de Vilafranca. Aquesta llegenda viva del jazz, que als seus 80 anys manté la maduresa, l’elegància i la passió que l’han fet gran, obrirà l’escenari principal amb una proposta que encaixa creativitat i tècnica. L’acompanyaran a l’escenari The Marvels, amb el mític guitarrista Bill Frisell.

Demà dissabte 7, serà especialment energètic amb dos referents del jazz actual. D’una banda, el prodigiós trompetista israelià Avishai Cohen presentarà Big Vicious, la seva proposta més contundent i agosarada, amb un quintet explosiu format per dues guitarres i dues bateries, a més de sons processats. D’altra banda, el saxo alt de Kenny Garrett, el més important de la seva generació, allargarà la nit amb Kenny Garrett Quintet, que proposarà un concert d’alt voltatge rítmic i harmònic per arrodonir la nit del dissabte del Banc Sabadell Vijazz Penedès 2018.

La cirereta del pastís la posarà el cap de cartell del festival, el contrabaixista nord-americà Ron Carter, un autèntic mite de la història del jazz que actuarà diumenge a la capital del Penedès, acompanyat del Golden Striker Trio (Russell Malone i Donald Vega), en la seva única actuació a Catalunya aquest 2018. Als seus 80 anys, Carter segueix sent un virtuós del gènere, i la seva música manté l’energia, l’elegància i la classe del jazz més exquisit.

El festival compta amb actuacions musicals en altres espais de la vila. A l’Espai Cava del Claustre de Sant Francesc, els participants poden gaudir, un any més, del cicle “Elles i el jazz” amb les millors veus femenines del gènere tot prenent una copa de cava rosat en un espai únic on la tranquil·litat i la història es donen la mà. Aquest vespre a les 21 h Eva Fernández obrirà el cicle amb el seu estil fresc i poètic amb Eva Fernández Trio. Dissabte comptarem amb la intensitat i l’elegància de Myriam Swanson Magnolia que connectarà als assistents amb el món del cinema. El diumenge Saphie Wells & The Swing Cats tancaran el cicle amb la seva proposta elegant de swing amb la càlida veu de l’artista peruana.

A més a més, la programació musical també arriba a altres tres espais del festival com el Food&Swing Lídia Bosch, on Three Cool Cats animaran la tarda del dissabte amb un concert i una classe de swing a càrrec del professor Lluís Lindyvil.

Els millors vins i caves del Penedès

Un any més, la proposta musical del festival es combina amb els millors vins i caves de la comarca. Es tracta una oportunitat única per reivindicar la qualitat dels productes d’una quarantena de cellers del Penedès en un context on les dues grans marques de cava català han passat a mans estrangeres.

El festival permet als visitants degustar vins i caves amb tastos clàssics i maridatges delicats amb anxoves, sushi, foia o formatges blaus del Pirineu. Els tastos nocturns de vins rosats amb relats eròtics se sumen a una desena de tastos i activitats vinculades amb la cultura del vi que tindran lloc fins al diumenge 9 de juliol.