programa2016

  Carregant esdeveniments

  « Tots els esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja s'ha celebrat.

  Dee Dee Bridgewater

  Divendres 1 Juliol - 22:30h |
  Categoria:
  ,

  Dee Dee Bridgewater és una de les realitats tangibles en el món del jazz vocal en l’actualitat i el seu futur es preveu molt millor. Nascuda a Memphis, al maig de 1950, com a Denese Garrett -va adquirir el seu nom artístic al 1970 després de casar-se amb el trompetista Cecil Bridgewater- es va incorporar el 1971 a la Big Band de Thad Jones i Mel Lewis, una brillantíssima i innovadora orquestra amb la qual va realitzar nombroses actuacions fins ben entrat l’any 1974. Allí va adquirir la formació suficient per donar un salt de qualitat en la seva carrera i col·laborar amb els grups de les figures consagrades del jazz: Max Roach, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, i Dexter Gordon.

  Entre els anys 1974 i 1976 va treballar en un musical de Broadway, titulat The Witz, amb el qual va aconseguir un important premi teatral. Aquesta faceta interpretativa va continuar fins a la seva participació a l’obra d’Stephen Sthal, titulada Lady Day, interpretant a Billie Holiday, que es va representar a Hamburg, Londres i París i a la revista musical Sophisticated Lady sobre la música de Duke Ellington.

  Instal·lada a París des de mitjan anys vuitanta, ha gravat ja nombrosos i importants discs on s’observa l’enorme influència en el seu estil de les cantants Nancy Wilson i la pròpia Sarah Vaughan. Des del blues a l’scatt, passant pels estàndards o els discs en directe, Dee Dee Bridgewater va pel camí de fer història en el món del jazz vocal i el seu registre en directe en el club Yoshi’s de Tokio és tot un recital de saber cantar. A més, el 1997 va rebre el Grammy Award com a ‘Best Jazz Vocal Performance’.

  Pocs artistes han destacat amb aquesta rellevància en diferents medis artístics com ella. Menys encara s’han vist recompensats amb el premi de Broadway, Tony (Millor actriu en un Musical – The Wiz), nominada pel teatre londinenc West End, al Laurence Oliver Award (Millor Actriu en un musical – Lady Day), va guanyar dos premis Grammy Awards (Millor 1998’s Jazz Vocal Performance i Millor Arranjament Vocal d’acompanyament per “Cottontail” – Slide Hampton, arranjador – “Dear Ella”), i el 1998 el màxim guardó de França, Victoire de la Musique (Millor Àlbum Vocal de Jazz).

  Dee Dee ha captivat els cors de les audiències de tot el món amb The Wiz amb la seva cançó If you Relieve. Segons Nick Ashford d’Ashford i Simpson l’entrega de Dee Dee, “personifica una generació i ens dóna esperança”.

  Com Ambaixadora de Jazz, es banyava en la seva música abans de poder caminar. La seva mare escoltava els millors discs d’Ella Fitzgerald, l’art de la qual sempre ha estat una inspiració per a Dee Dee en el transcurs de la seva carrera. El seu pare era un trompetista que ensenyava música -a Booker Little, Charles Lloyd i George Coleman, entre d’altres. És el tipus d’entorn que deixa petja en una adolescent, sobre tot en una que va aparèixer en solitari i amb un trio tan bon punt va poder. Dee Dee va fer una una gira per la Unió Soviètica el 1969 amb la Universitat d’Illinois Big Band. Un any més tard, seguia el seu marit, Cecil Bridgewater, a Nova York.

  Dee Dee va fer un debut fenomenal a Nova York el 1970 com a vocalista de la banda liderada per Thad Jones i Mel Lewis, una de les millors orquestres de jazz d’aquella època. Aquests anys a Nova York estan marcats amb concerts i gravacions amb gegants com Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon, Max Roach i Kirk Roland, a més d’experiències tan enriquidores amb en Norman Connors, Stanley Clarke i Frank Foster “Loud Minority”.

  Dee Dee no creu massa en les etiquetes, i el 1974 va tenir l’oportunitat d’actuar i cantar a Broadway on la seva veu, bellesa i presència a l’escenari la van fer guanyar molt d’èxit i un premi Tony pel seu paper de  Glinda la Bruixa Bona, a The Wiz. Això va suposar l’inici d’una llarga llista de premis i guardons, així com d’oportunitats de feina a Tokio, Los Ángeles, París i a Londres, on va obtenir el cobejat premi “Laurence Olivier” nominació al premi com a Millor Actriu pel seu retrat de la llegenda del jazz Billie Holiday. Iniciativa en la qual s’exigeixen per igual interpretació i cant com Sophisticated Ladies, Cosmopolitan Greetings, Black Ballad, Carmen Jazz and the musical Cabaret (la primera actriu negra en interpretar-lo va ser Rally Bowles), així va obtenir la seva reputació com a artista consumada.

  A l’octubre de 1999, va ser nomenada AMBAIXADORA DE LES NACIONS UNIDES, Agricultura i Alimentació (FAO), Dee Dee es va unir a la lluita contra la fam al món. Apel·lant a la solidaritat internacional per finançar projectes globals de base, l’ajuda als ambaixadors de la FAO en el desenvolupament de l’autosuficiència, la conservació a llarg termini i gestió de l’agricultura sostenible, el desenvolupament rural, la conservació i gestió de recursos naturals.

  Fent-se càrrec dels regnes de JAZZSET de l’il·lustre Bradford Marsalis, Dee Dee continua apropant el seu missatge als oients.

  Al 2015 va editar el seu últim CD, en col·laboració amb Irvin Mayfield i la New Orleans Jazz Orchestra.

  Formació musical

  Dee Dee Bridgewater – Veu

  Theo Crocker – Trompeta

  Irvin Hall – Saxo & flauta

  Eric Wheeler – Contrabaix

  Kassa Overall – Bateria

  Michael King – Piano

   

  Discografia

  2015 – Dee Dee´s Father

  2011 – Midnight Sun (Compilation)

  2010 – Eleanora Fagan to Billie with Love from Dee Dee Bridgewater

  2007 – Red Earth

  2005 –  J’ai Deux Amours

  2002 – This Is New

  2000 – Live at Yoshi’s

  1997 – Dear Ella

  1995 – Love and Peace: a Tribute to Horace Silver

  1993 – Keeping Tradition

  1990 – In Montreux

  1989 – Victim of Love

  1987 – Live in Paris

  1979 – Bad for Me

  1977 – Just Family

  1976 – Dee Dee Bridgewater

  1974 – Afro Blue

   

   

   

  Escenari Jaume I
  Plaça Jaume I
  08720 Vilafranca del Penedès